MUSIC || Vypasaná fiXa

5. august 2015 at 2:05 | Jannah
Proč je Vypsaná fiXa nejlepší českou rockovou kapelou?


Můj příběh:

K této kapele jsem nikdy neměla nijak extra blízko. Více jsem se o ni začala zajímat až před letošním Majálesem, kde měla vystupovat. Jsem totiž ten typ, co se snaží naučit co nejvíce písniček, aby si pak koncert co nejvíce užil. Dopadlo to tak, že jsem znala asi 3 písničky a sem tam nějaký refrén. FiXa byla jednou z posledních skupin a já už byla dost utahaná, ale stejně jsem se rozhodla, že si ji užiji v předních řadách. Nakonec to dopadlo tak, že to byl spíše boj o přežití, než vyřvané hlasivky, protože ten kotel byl neskutečnej. A to bylo přesně to, co mě na téhle kapele zaujalo. Žádná jiná kapela nedokáže české obecenstvo takhle rozhejbat! Na každém fesťáku, kde vystupovala fiXa, ať už velkém nebo malém, měla ten největší kotel! Nevím, jak oni to dělají, ale umí to na jedničku, to se musí uznat!

Po Majálesu mi hodně jejich písniček znělo v hlavě a tak jsem si začala pouštět další a další písničky, až jsem se k nim začala více prokousávat. Dále bylo na řadě Rock For People, kde vystupovali druhý den/pokud se nepletu/, ten den tam byl nejnadupanější program a byla jsem asi na 8-mi skupinách a mezi ně patří velký jména jako třeba Limp Bizkit nebo Three Days Grace. I přes to bych řekla, že fiXa měla opravdu ten největší kotel a že si to lidé snad nejvíce užívali. Možná to bylo tím, že to byla přeci jen česká skupina, ale opravdu mě to překvapilo. Příjemně překvapilo..


Další akce na které jsem byla, byla ta, kterou si sami organizovali a vlastně si všechno zařizovali oni. Byla to taková "před akce" pro On The Road, což je takový "jejich" festival. Cena celé akce byla 150 a to tam byli další 3 kapely, které jsou v česku dost známé. Takže jsem na tu cenu civěla s otevřenou pusou.. I když já jsem měla VIP vstup zadarmo, protože jsem měla tu čest být modelem pro jednu z kapel. Frontman kapely Márdi stál u vchodu a sám prodával lístky a nandával náramky, což mi přišlo strašně milé. Vlastně i ostatní členové kapely se volně pohybovaly po celém areálu a vždy, když jsme na ně promluvili, tak byli strašně ochotní. Tahle akce změnila můj pohled na celou kapelu a já se do ní hned zamilovala. Konečně kapela, kterou tenhle svět potřebuje.. Oni všechno tohle dělají pro hudbu a pro lidi, ne pro sebe, jako většina kapel. Ne, vážně.. Znáte kapelu, která by toto udělala?
Zpět k průběhu akce - ze začátku hrála kapela, jejíž jméno jsem tedy neznala, ale nebyli špatní a hned po nich byla fiXa. Všichni lidi se najenou začali hýbat a nebylo člověka, co by neskákal! Na chvilku si dali takovou minutovou přestávku a to stihnul jeden fanoušek vyšplhat na pódium a vrhnout se na mikrofon. Sekuriťáci ho chtěli sundat, ale Márdi jim to zakázal. Ten týpek si tam odzpíval celou písničku a členové mu k tomu zahráli. Krásné gesto. Celý ten koncert vlastně hodně lidí jen tak sedělo na pódiu a oni kolem nich úplně v pohodě hráli. Neskutečná atmosféra to byla. I když jsem tam byla asi 3x na zemi a lidé na mě šlapali, tak nakonec mě vždycky někdo s láskou zvednul. Heh, sice jsem odcházela s tekoucí krví z nosu a kámoška s odřenýma kolenama, ale byla to jedna z nejlepších akcích, na kterých jsem byla!

Na konci prázdnin půjdu na již zmiňované On The Road, je to dvou denní festival, který stojí neskutečných 270, což je na festival s asi 15 skupinama fakt bomba. Navíc by měl jít celý výtěžek na několik charit, jestli jsem to správně pochopila.. Tuto akci také, tak nějak, pořádají oni. Nebo jinak, jsou její zakladatelé. Lidé tam budou mít k dispozici i plac pro stany, který je zadarmo, což se také moc často nevidí! Dokonce chtěli zařídit dopravu zadarmo až k samotménu areálu, ale fanoušci to odmítli s tím, že se rádi projdou přírodou.. O celé této akci diskutují s fanoušky na facebooku, což mi přijde strašně super, že mají k lidem takovýto přístup a snaží se jim to přizpůsobit :)

Poslední věc, co bych ráda zmínila je, že z mé zkušenosti většinou nemají vymyšlený set list a písničky, které zahrajou vymýšlejí až na místě. Dokonce nám zahráli i na přání. Díky tomu je každý koncert, podle mě, jedinečný..


Informace o kapele:

Michal Mareda (Márdi) - zpěv, kytara
Milan Kukulský (Mejla) - kytara
Daniel Oravec (Mejn) - baskytara
Petr Martínek (Pítrs) - bicí

Diskografie:

DEMONAHRÁVKY:
No Burp! (1994)
Z Nietzscheho nic (1995)
Smutné a veselé vraždy (1996)
Lunapark (1997, 1998)
Nová jarní kolekce (2000)
V Fabric (2006)
VFRFP (2010)
Čtyři slunce (2012)
Mixle v pixle (2013)
Vypsaná fiXa G2 Accoustic stage (2013)
DESKY:
Brutální všechno (2001)
Bestiálně šťastní (2003)
Krása nesmírná (2005)
Fenomén (2007)
Klenot (2009)
Detaily (2011)
Krásný smutný den (2014)

Vypsaná fiXa je pardubická skupina mající základy v rocku, obohaceném o prvky jiných žánrů; sama kapela se někdy označuje za pop punkovou. Vznikla v roce 1994. Dost často spolupracují s filmovými projekty a své písničky jim propůjčují. Ne jednou byla kapela nazvaná českou Nirvanou.


Já vlastně nevím, jestli vám tento článek vůbec něco dá, ale strašně moc jsem vám chtěla předat mé zkušenosti a byla bych neskutečně ráda, kdyby jste mě napsali vaše názory! A jaké jsou vaše oblíbené české skupiny a proč? Je možné, že se v tomto článku budou nacházet i nějaké mylné informace, protože přeci jen nejsem žádný odborník, tak pokud zde najdete chybu, tak ji ráda opravím :)

 

2 people judged this article.

Comments

1 Psychopath Yamari Psychopath Yamari | Web | 5. august 2015 at 3:31 | React

U mě to samý s Rammsteinama :D :)

2 Bianca Bianca | Web | 5. august 2015 at 8:37 | React

Hej, to je dobré :) Počuj, odkiaľ máš serial code na PS CS6? :) lebo mám stiahnutý už len serial code potrebujem.

3 Whirpy Whirpy | Email | Web | 5. august 2015 at 9:13 | React

O této kapele slyším prvně. :D Ale líbí se mi:) Sice poslouchám spíše písničky v aj, ale už to tak neřeším jako dřív a vydržím s bratrancem poslouchat i příšerný CZ/SK rap a občas se mi to taky líbí no. :D
A ještě tohle:https://www.youtube.com/watch?v=YAu7KvY_810 kapela od kámošky :D ona má podle mě úplně úžasnéj hlas! :D

4 Ddreamer Ddreamer | Web | 5. august 2015 at 10:52 | React

U mě je to to v podstatě to samý :D. Od Landu mám ráda starší písničky, ty novější mě nijak neoslovily.
Děkuju :). A to je škoda, že hodně lidí nezná ty starší písničky.. Jednu dobu jsem ujížděla jen na těch starších :D.
Jinak k Vypsané fiXe - popravdě řečeno je neposlouchám, skoro žádnou písničku neznám. Ale z tvého vyprávění to vypadá, že koncerty fakt stojí za to! :)

5 Shin Shin | Web | 5. august 2015 at 12:54 | React

Moje nej česká skupina je Kabát..vždycky byla,je a myslím,že i bude... :)Drží se mě to už 21 let..XDD

6 L. L. | Web | 5. august 2015 at 14:43 | React

Vypsaná fixa je top. :)

líbí se mi čtyři slunce... naprosto výstižné, ten film, co se točil a jmenuje se čtyři slunce, je o příběhu, co se stal 4 kamarádům, kteří měli brutální autonehodu... a jen jeden z nich, to přežil ( můj přítel ) ...pan Sláma (režisér) měl v tom osudovém autě, dva své syny... kteří to bohužel nepřežili ... všichni 3 byli nepřipoutaný, jen ten jeden - můj kluk ... poslali i vrtulníky... jenže ani ten, nedokázal toho druhýho ( kterej měl šanci ) dovést do nemocnice včas... je mi smutno ...

7 L. L. | Web | 5. august 2015 at 14:45 | React

řidič totiž předjížděl, přes dvojitou plnou ...a čelní náraz do jedničkové oktávky, neustál ...

8 Ennie Ennie | Web | 5. august 2015 at 18:08 | React

"Jsem totiž ten typ, co se snaží naučit co nejvíce písniček, aby si pak koncert co nejvíce užil." Tak to máme stejně! :D Jsem ráda, že nejsem takový pošuk jen já. Většinou před fesťákem projedu všechny skupiny (když zrovna nehraje něco na co určitě musím jít) a aleluja :D.

To s tím vstupem atak je strašně milé :). Ale já Vypsanou Fixu tedy nemám ráda :D. Kamarádka a jiné kamarádky expřítel z téhle skupiny jsou také strašně odvaření. Já nevím, prostě antidepresivní rybička a podobné texty nejsou pro mě! :D Každopádně patřím i mezi pár lidí, kteří nemají rádi Kabáty, takže asi tak :D.

9 Hermione Hermione | Web | 5. august 2015 at 19:02 | React

Já znám jen ten název, ale jinak je nesleduji. Jo a před těmi koncerty to taky dělám stejně, taky si naposlouchávám písničky, abych si to užila. :D
Strašně mě štve, že na festivaly moc nejezdím, ale půjdu snad aspoň na Chodrockfest :) A užij si On the road! ;)

10 Asking Astoria Asking Astoria | Web | 5. august 2015 at 22:52 | React

Já jsem vlastně nikdy neměla slabost pro starší kapely. Ale možná se Vypsaná fiXa stane výjmkou, stejně tak, jako před nedávnem Nirvana :)..

11 Terezka Ohnsorge Terezka Ohnsorge | Web | 6. august 2015 at 13:35 | React

Já osobně poslouchám převážně zahraniční skupiny (nemyslím třeba slovenský), ale to víš :D

12 Lufienne Lufienne | Email | Web | 12. august 2015 at 11:32 | React

Vypsanou fixu miluju x) Někdy bych se na Podolfest nebo na On the Road taky chtěla kouknout, každý rok si říkám, že letos už to výjde! Ale vždycky mi do toho něco vleze x( Tak si to tam pak užij a pozdravuj Márdiho xD

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.